Zebra - ciasto w paski
kwietnia 02, 2017
Dzień dobry!
Bardzo lubię gotować z moją córeczką. Bardzo dobrze się razem bawimy, a mała aż promienieje gdy czuję się ważna i doceniona. Dzisiaj upiekłyśmy zebrę. To ciasto w paski piekłam razem z mamą i siostrą w dzieciństwie. Ten smak przywołuje beztroskie lata dzieciństwa.
Gotujcie ze swoimi pociechami to naprawdę świetna zabawa i nauka samodzielności.
Składniki:
Bardzo lubię gotować z moją córeczką. Bardzo dobrze się razem bawimy, a mała aż promienieje gdy czuję się ważna i doceniona. Dzisiaj upiekłyśmy zebrę. To ciasto w paski piekłam razem z mamą i siostrą w dzieciństwie. Ten smak przywołuje beztroskie lata dzieciństwa.
Gotujcie ze swoimi pociechami to naprawdę świetna zabawa i nauka samodzielności.
Składniki:
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
Wykonanie:
Żółtka oddzielić do białek. Białka ubijać w mikserze na puszystą pianę dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie do masy dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W następnym kroku wlewamy na przemian małymi partiami wodę gazowaną i olej. Gdy nasze ciasto jest już wyrobione dzielimy je na dwie równe części do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki białej i czarnej masy.
Zebrę pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Udanej zabawy :)
Żółtka oddzielić do białek. Białka ubijać w mikserze na puszystą pianę dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie do masy dodać żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W następnym kroku wlewamy na przemian małymi partiami wodę gazowaną i olej. Gdy nasze ciasto jest już wyrobione dzielimy je na dwie równe części do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki białej i czarnej masy.
Zebrę pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Udanej zabawy :)
0 komentarze