Krupnik jaglany - specjalista od odkwaszania i oczyszczania organizmu

grudnia 13, 2016

 
Dzień dobry!
Dziś chcę Wam napisać kilka słów o krupniku jaglanym. Ta skromna zupa wspaniale oczyszcza i odkwasza nasz organizm. Znakomicie rozgrzewa więc jak najbardziej można ją wprowadzić do diety jesienno - zimowej. Kasza jaglana działa również antybiotycznie i zawiera dużo witamin z grupy B i mikroelementów takich jak : żelazo, wapń,  magnez, krzem.
Wzmacnia więc kości i stawy, warto ją również spożywać przy chorobach sercowo - naczyniowych ponieważ  zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Krupnik jaglany gotuję według przepisu z książki "Zdrowie jest proste" Stefanii Korżawskiej. Polecam Wam ten przepis ponieważ jest naprawdę ciekawy.
Składniki:
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 szklanek wody
  • słoneczna sól*
  • ziołowe przyprawy*
  • natka pietruszki, koperek
 
Wykonanie:
Wodę zagotować wsypać słoneczną sól i ziołowe przyprawy, kasze jaglaną i pokrojone warzywa. Gotujemy przez 30 minut. Pod koniec gotowania oddajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Spożywamy kilka razy dziennie. Osoby którym dokucza osłabienie mogą dodać do krupniku 2 łyżki oleju lnianego. Jeżeli zmiksujemy zupę otrzymamy pyszny krem. Od wiosny do jesieni warto dodać do krupniku kilka liści pokrzywy, mieczu lub innych ziół. Po wyrzuceniu ziół krupnik należy pogotować 2 -3 minuty, żeby cenne wartości przeszły do wywaru.

Ziołowe przyprawy:
majeranek, kominek, czarnuszka, koper włoski, bazylia, cząber, kolendra, lebiodka, lubczyk. Wszystkie przyprawy mieszamy, mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do słoiczka. Dodajemy do rosołu, zupy, sosów,  sałatek warzywnych.

Słoneczna sól
Składniki:
  • 10 łyżek siemienia lnianego
  • 10 łyżek czarnuszki
  • 5 łyżek kminku
  • 10 łyżek soli kamiennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki soli prażyć na suchej patelni. Następnie zmielić w młynku do kawy i jeszcze raz pażyć aż  otrzymamy ciemnobrązowy proszek.
Zaletą ziołowej soli jest to że jest zdrowa, nie szkodzi przy nadciśnieniu ani przy reumatyzmie. Silnie odkwasza organizm i osłania przewód pokarmowy i ma niesamowite walory smakowe.
Jedzmy krupnik na zdrowie.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze