Krupnik jaglany - specjalista od odkwaszania i oczyszczania organizmu
grudnia 13, 2016Dzień dobry!
Dziś chcę Wam napisać kilka słów o krupniku jaglanym. Ta skromna zupa wspaniale oczyszcza i odkwasza nasz organizm. Znakomicie rozgrzewa więc jak najbardziej można ją wprowadzić do diety jesienno - zimowej. Kasza jaglana działa również antybiotycznie i zawiera dużo witamin z grupy B i mikroelementów takich jak : żelazo, wapń, magnez, krzem.
Wzmacnia więc kości i stawy, warto ją również spożywać przy chorobach sercowo - naczyniowych ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Krupnik jaglany gotuję według przepisu z książki "Zdrowie jest proste" Stefanii Korżawskiej. Polecam Wam ten przepis ponieważ jest naprawdę ciekawy.
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 5 szklanek wody
- słoneczna sól*
- ziołowe przyprawy*
- natka pietruszki, koperek
Wykonanie:
Wodę zagotować wsypać słoneczną sól i ziołowe przyprawy, kasze jaglaną i pokrojone warzywa. Gotujemy przez 30 minut. Pod koniec gotowania oddajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Spożywamy kilka razy dziennie. Osoby którym dokucza osłabienie mogą dodać do krupniku 2 łyżki oleju lnianego. Jeżeli zmiksujemy zupę otrzymamy pyszny krem. Od wiosny do jesieni warto dodać do krupniku kilka liści pokrzywy, mieczu lub innych ziół. Po wyrzuceniu ziół krupnik należy pogotować 2 -3 minuty, żeby cenne wartości przeszły do wywaru.
Ziołowe przyprawy:
majeranek, kominek, czarnuszka, koper włoski, bazylia, cząber, kolendra, lebiodka, lubczyk. Wszystkie przyprawy mieszamy, mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do słoiczka. Dodajemy do rosołu, zupy, sosów, sałatek warzywnych.
Słoneczna sól
Składniki:
- 10 łyżek siemienia lnianego
- 10 łyżek czarnuszki
- 5 łyżek kminku
- 10 łyżek soli kamiennej
Wszystkie składniki soli prażyć na suchej patelni. Następnie zmielić w młynku do kawy i jeszcze raz pażyć aż otrzymamy ciemnobrązowy proszek.
Zaletą ziołowej soli jest to że jest zdrowa, nie szkodzi przy nadciśnieniu ani przy reumatyzmie. Silnie odkwasza organizm i osłania przewód pokarmowy i ma niesamowite walory smakowe.
Jedzmy krupnik na zdrowie.
0 komentarze