Lembas pieczywo wędrowców
kwietnia 04, 2016Witajcie!
Dziś trochę kuchni filmowej. Pamiętacie elficki chleb wędrowców z "Władcy pierscieni"? Słynne lembasy, które zapewniały energię w dalekich wyprawach i zajmowały mało miejsca w bagażu. Dziś mam dla Was przepis na to pyszne odżywcze elfickie pieczywo. Od lat jestem fanką trylogii Tolkiena, więc z bardzo duża przyjemnością sprawdziłam ten przepis. Do mojej wersji lembasów dodałam nasiona chia czyli szałwii hiszpańskiej. Nasiona tej rośliny są bogatsze w wapń niż mleko, mają więcej żelaza niż szpinak i kwasów omega 3 więcej niż łosoś norweski. Ponadto zapobiegają chorobom sercowo - naczyniowym, a prowadzone przez naukowców badania podają ze nasiona zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i szyjki macicy. Sami więc widzicie że warto włączyć ten produkt do swojej diety.
Składniki:
- 2 szklanki mąki typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki nasion szałwii hiszpanskiej
Wykonanie:
Żeby zrobić lembasy wsyp do miski suche składniki i wymieszaj. Następnie dodaj składniki płynne i wyrabiaj aż wszystko się połączy a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stolnicę wysp mąka i rozwałkuj ciasto na grubość pół centymetra. Wycinaj kwadraty które następnie natnij po przekątnej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, muszą być zrumienione.
Pamietajcie że każdy piekarnik inaczej piecze dlatego już po 15 minutach warto zajrzeć do piekarnika żeby chlebki się nie spalily.
Lembasy doskonałe smakują z twarożkiem, dżemem lub same. Są super chrupiące i naprawdę nieziemsko pyszne.
Bawcie się dobrze podczas gotowania a później koniecznie przypomnijcie sobie film.
Pozdrawiam :)
0 komentarze