Pieczeń "pawie oczko"

kwietnia 02, 2016

 
Witam serdecznie!
Pewnie nie raz się zastanawiacie co zrobić na wykwintny obiad. Ciężko ustalić menu, bo większość potraw już nie zaskakuje. Dziś mam dla Was ciekawą propozycję delikatny, kruchy schab nadziewany mięsem z dzika pieczony w brytfance podany z aromatycznym  sosem wiśniowym i kolorowymi sałatami.
Dobrze pamiętam ten przepis ze szkoły, wykonywała go na moim egzaminie zawodowym. Czuję do tego dania sentyment :)
Potrzebne składniki:
  • 1 1/2 kg schabu bez kości
  • 300 gram mięsa z dziką
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka czerwona słodka, tymianek
  • 1 szklanka wiśni bez pestek mrożonych lub świeżych
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • 2 sosy pieczniowe ciemne
  • 1 cebula
 
Wykonanie:
Schab myjemy osuszamy nacieramy przyprawami robimy dziurę przez środek zostawiamy na dobę. Dziczyznę myjemy osuszamy kroimy w kawałki i również przyprawiamy zostawiamy w lodówce na dobę.
Przed pieczeniem wkładamy do nacięcia mięso z dziką.W brytfannie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony. Razem z mięsem smażymy również posiekaną cebulkę. Gdy już schab się nam zrumieni podlewamy go bulionem rozpuszczonym z pół szklanki gorącej wody i winem, chwilę doparowujemy , przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 70 minut w temperaturze 200 stopni.


Gdy mięso już jest miękkie wyciągamy je z garnka i bierzemy się za sos.
Podstawa sosu jest płyn powstały przy pieczeniu mięsa. Zalewamy go do garnka blendujemy żeby pozbyć się kawałków cebulki. Dolewamy pół szklanki wody i rozrobiony sos pieczeniowy. Po zagotowaniu dodajemy wiśnie i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Danie jest bardzo aromatyczne dlatego dobrym dodatkiem do niego będą kolorowe sałaty z delikatnie doprawioną oliwą oraz ziemniaki albo kluseczki francuskie.
Życzę smacznego i przyjemnego gotowania.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze