Dziecięce pieczenie - pełnoziarniste krakersy
kwietnia 02, 2017
Witam!
Krakersy, każdy z nas je lubi jednak te kupione w sklepie mogą zawierać w składzie konserwanty i polepszacze.
Ten przepis pozwoli Wam na wykonanie pysznej, zdrowej, chrupiącej przekąski w domu. Polecam krakersy znikają błyskawicznie jako dodatek polecam sos twarożkowo - ziołowy.
Jest to pierwszy z wpisów z serii pieczmy z dziećmi, który pozwoli Wam rodzice uczyć swoje pociechy gotowania i poznawanie przez nie zasad zdrowego żywienia. Bo najlepsze przekąski i ciastka to te zrobione w domu z rodzicami. Nie tylko ze względu na to, że wiemy co jest w środku, ale również dlatego że spędzając z dzieckiem czas w kuchni poświęcamy mu swój czas, uwagę, uczymy dzieciaki samodzielności poprzez zabawę.
Każde ciastko, do którego dodano dużą porcję miłości musi się udać.
Składniki:
Krakersy, każdy z nas je lubi jednak te kupione w sklepie mogą zawierać w składzie konserwanty i polepszacze.
Ten przepis pozwoli Wam na wykonanie pysznej, zdrowej, chrupiącej przekąski w domu. Polecam krakersy znikają błyskawicznie jako dodatek polecam sos twarożkowo - ziołowy.
Jest to pierwszy z wpisów z serii pieczmy z dziećmi, który pozwoli Wam rodzice uczyć swoje pociechy gotowania i poznawanie przez nie zasad zdrowego żywienia. Bo najlepsze przekąski i ciastka to te zrobione w domu z rodzicami. Nie tylko ze względu na to, że wiemy co jest w środku, ale również dlatego że spędzając z dzieckiem czas w kuchni poświęcamy mu swój czas, uwagę, uczymy dzieciaki samodzielności poprzez zabawę.
Każde ciastko, do którego dodano dużą porcję miłości musi się udać.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Basia)
- 90 g zimnego masła
- 10 łyżek zimnej wody
- 1 łyżka przyprawy smakowe (bazylia, rozmaryn, tymianek, kumin itd.)
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie :
Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Dodać masło i wyrabiać składniki tak długo, aż powstanie kruszonka. Wlać wodę i dalej wyrabiać ciasto, jak będzie za suche, dodajemy więcej wody. Ciasto wyjdzie elastyczne, jednak nie należy wyrabiać go zbyt długo.
Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy dowolne kształty. Serduszkowe krakersy to pomysł Zuzi :)
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją.
Krakersy można przygotować z różnymi dodatkami, które można dodać to ciasta tak jak my to zrobiłyśmy. Drugi sposób to posmarowanie wyciętych ciasteczek przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypanie wybranym przez nas dodatkiem.
Przepis można zmienić jeżeli nie lubicie wypieków tylko z pełnoziarnistej mąki, można użyć białej a jako dodatek użyć mąki pełnoziarnistej np. proporcja 60% mąki białej i 40% pełnoziarnistej.
Bawcie się dobrze. Smacznego.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Dodać masło i wyrabiać składniki tak długo, aż powstanie kruszonka. Wlać wodę i dalej wyrabiać ciasto, jak będzie za suche, dodajemy więcej wody. Ciasto wyjdzie elastyczne, jednak nie należy wyrabiać go zbyt długo.
Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy dowolne kształty. Serduszkowe krakersy to pomysł Zuzi :)
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 - 15 minut, aż zbrązowieją.
Krakersy można przygotować z różnymi dodatkami, które można dodać to ciasta tak jak my to zrobiłyśmy. Drugi sposób to posmarowanie wyciętych ciasteczek przed pieczeniem rozmąconym jajkiem i posypanie wybranym przez nas dodatkiem.
Przepis można zmienić jeżeli nie lubicie wypieków tylko z pełnoziarnistej mąki, można użyć białej a jako dodatek użyć mąki pełnoziarnistej np. proporcja 60% mąki białej i 40% pełnoziarnistej.
Bawcie się dobrze. Smacznego.
0 komentarze