Zupa krem z topinambura
marca 19, 2017
Witam!
Zupa krem z topinambura to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Aromatyczna, aksamitne gładka i kremowa. Dodatek różowego pieprzu, oliwy truflowej i migdałów sprawa że nie sposób jej się oprzeć.
Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty jest to warzywo podobne do ziemniaka. Ma duże walory smakowe i zdrowotne. Doskonale nadaje się na zupę krem, purre lub czipsy. Warto włączyć to warzywo do swojej diety.
Gotując zupę zainsprowałam się przepisem z tego bloga, prowadziłam jednak kilka zmian.
Składniki :
Zupa krem z topinambura to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Aromatyczna, aksamitne gładka i kremowa. Dodatek różowego pieprzu, oliwy truflowej i migdałów sprawa że nie sposób jej się oprzeć.
Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty jest to warzywo podobne do ziemniaka. Ma duże walory smakowe i zdrowotne. Doskonale nadaje się na zupę krem, purre lub czipsy. Warto włączyć to warzywo do swojej diety.
Gotując zupę zainsprowałam się przepisem z tego bloga, prowadziłam jednak kilka zmian.
Składniki :
- 400 g bulw topinambura
- 600 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- różowy pieprz
- oliwa truflowa
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 lyzeczki rozmarynu suszonego
- 1 łyżka klarowanego masła
Składniki:
W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy czosnek i rozmaryn smażymy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy z ognia.
Topinambur myjemy i obieramy. Obrany wkładamy do wody z dodatkiem cytryny ze by nie sciemniał. Bulwy bardzo szybko się utleniają. Nasz garnek znowu wystawiamy na gaz i wkładamy do niego pokrojony topinambur, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy mleko i płatki migdałowe. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy do chwili uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę podajemy gorącą polaną oliwą truflową i posypaną płatkami migdałowymi oraz różowym pieprzem.
Mówię Wam pycha :)
W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy czosnek i rozmaryn smażymy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy z ognia.
Topinambur myjemy i obieramy. Obrany wkładamy do wody z dodatkiem cytryny ze by nie sciemniał. Bulwy bardzo szybko się utleniają. Nasz garnek znowu wystawiamy na gaz i wkładamy do niego pokrojony topinambur, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy mleko i płatki migdałowe. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy do chwili uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę podajemy gorącą polaną oliwą truflową i posypaną płatkami migdałowymi oraz różowym pieprzem.
Mówię Wam pycha :)
Smacznego.
Jezeli nie macie oliwy truflowej możecie zamiast niej użyć oleju z orzechów włoskich.
Jezeli nie macie oliwy truflowej możecie zamiast niej użyć oleju z orzechów włoskich.
0 komentarze