Zupa krem z topinambura

marca 19, 2017

 
Witam!
Zupa krem z topinambura to jedna z najlepszych zup jakie jadłam. Aromatyczna, aksamitne gładka i kremowa. Dodatek różowego pieprzu, oliwy truflowej i migdałów sprawa że nie sposób jej się oprzeć.
Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty jest to warzywo podobne do ziemniaka. Ma duże walory smakowe i zdrowotne. Doskonale nadaje się na zupę krem, purre lub czipsy. Warto włączyć to warzywo do swojej diety.
Gotując zupę zainsprowałam się przepisem z tego bloga, prowadziłam jednak kilka zmian.
Składniki :
  • 400 g bulw topinambura
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • różowy pieprz
  • oliwa truflowa
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 lyzeczki rozmarynu suszonego
  • 1 łyżka klarowanego masła
 
Składniki:
W garnku rozgrzewamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy czosnek i rozmaryn smażymy jeszcze przez chwilę. Odstawiamy z ognia.
Topinambur myjemy i obieramy. Obrany wkładamy do wody z dodatkiem cytryny ze by nie sciemniał. Bulwy bardzo szybko się utleniają. Nasz garnek znowu wystawiamy na gaz i wkładamy do niego pokrojony topinambur, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy mleko i płatki migdałowe. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy do chwili uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę podajemy gorącą polaną oliwą truflową i posypaną płatkami migdałowymi oraz różowym pieprzem.
Mówię Wam pycha :)
 
Smacznego.
Jezeli nie macie oliwy truflowej możecie zamiast niej użyć oleju z orzechów włoskich.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze