Ziemniaczana zupa krem z grzankami
grudnia 11, 2016
Witam!
Ziemniaczana zupa krem to jedna z ulubionych zup mojej córki. Jest sycąca i zdrowa a chrupiące grzanki to zachęta dla każdego dziecka.
Składniki:
Ziemniaczana zupa krem to jedna z ulubionych zup mojej córki. Jest sycąca i zdrowa a chrupiące grzanki to zachęta dla każdego dziecka.
Składniki:
- 1 kość ze schabu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- Na grzanki:
- 5 kromek jasnego pieczywa
- 1 łyżka masła
- Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
- 1 pętko kiełbasy wędzonej
Wykonanie:
W garnku z kości i warzyw gotujemy wywar. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Po wyjęciu kości, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są już miękkie, ściągamy garnek z gazu i blendujemy wszystko na gładką masę. Po zblendowaniu dodajemy do kremu wczesniej podsmażoną kiełbasę. Jeżeli zupa jest za gesta dolewamy przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.
Chleb smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągamy i kroimy ostrym nożem w kostkę.
Zupę wlewamy do miseczek posypujemy grzankami i natychmiast podajemy.
Smacznego :)
W garnku z kości i warzyw gotujemy wywar. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Po wyjęciu kości, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki są już miękkie, ściągamy garnek z gazu i blendujemy wszystko na gładką masę. Po zblendowaniu dodajemy do kremu wczesniej podsmażoną kiełbasę. Jeżeli zupa jest za gesta dolewamy przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.
Chleb smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągamy i kroimy ostrym nożem w kostkę.
Zupę wlewamy do miseczek posypujemy grzankami i natychmiast podajemy.
Smacznego :)
0 komentarze