Zupa wiejska

grudnia 07, 2016

 
Dzień dobry!
Zupę wiejską robi często moją ciocia. Sycąca ,energetyczna zupa z kapusty kiszonej z dodatkiem kiełbasy, boczku wędzonego i czosnku tak bardzo potrzebnego w okresie jesienno- zimowym. Zaprawiona śmietaną, najlepiej smakuje że świeżym chlebem na zakwasie.
Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól,  pieprz
Wykonanie:
Kapustę kroimy i  zalewamy trzema litrami wody, gotujemy. Boczek kroimy w drobną kostkę smażymy na suchej patelni dodajemy do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie całkiem miękka. Kiełbasę kroimy na plasterki można je krótko obsmażyć ale nie jest to konieczne. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Śmietanę mieszamy z mąką i wylewamy do zupy. Zagotowujemy, ciągle mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem, najlepszy jest domowy na zakwasie.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze