Dynia marynowana na ostro z musztardą i miodem

grudnia 07, 2016

 
Dzień dobry !
Dziś przepis na dynię marynowaną z musztardą i miodem. Dzięki  wyrazistemu smakowi doskonale nadaje się jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek, pizzy i wielu innych potraw.
Składniki:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 1 kg dyni
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewu zagotować. Dynię obrać,  wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. Układać ciasno w słoikach, zalewać gorąca zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Jak ostygną wynieść do spiżarni. 
 
Zapraszam do pobrania etykietki.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze