Ciasto piernikowe dojrzewające
grudnia 07, 2016
Witajcie!
Co roku z córką robimy pierniczki i domek z piernika. To wspaniała zabawa. Wycinanie i ozdabianie świątecznych pierniczków. Przepis jest bardzo prosty. Dzisiaj robię ciasto żeby polezakowało w lodówce do następnego tygodnia. Wtedy przy świątecznych piosenkach i naszych ulubionych kolędach weźmiemy się do pracy.
Składniki:
Co roku z córką robimy pierniczki i domek z piernika. To wspaniała zabawa. Wycinanie i ozdabianie świątecznych pierniczków. Przepis jest bardzo prosty. Dzisiaj robię ciasto żeby polezakowało w lodówce do następnego tygodnia. Wtedy przy świątecznych piosenkach i naszych ulubionych kolędach weźmiemy się do pracy.
Składniki:
- 250 g miodu
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 1 opakowanie przyprawy piernikowe lub 3 łyżki domowej przeprawy do piernika
- 1 łyżka sody
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
Miód, cukier i masło rozpuszczamy. Czekamy aż masa ostygnie i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Wałkujemy i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut.
Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim. Na lukier potrzeba jedno spienione białko wymieszane z 200 g cukru pudru.
Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi lub zostawić biały.
Udanej zabawy.
Miód, cukier i masło rozpuszczamy. Czekamy aż masa ostygnie i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Wałkujemy i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 minut.
Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim. Na lukier potrzeba jedno spienione białko wymieszane z 200 g cukru pudru.
Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi lub zostawić biały.
Udanej zabawy.
0 komentarze