Ciasto na pizzę bez wyrastania

grudnia 11, 2016

 
Witajcie!
U nas w domu bardzo lubimy pizzę. Obowiązkowo robię ją raz w tygodniu na kolację. Dla mnie i męża wymyślam ciągle nowe połączenia smakowe, dla córeczki robię jej ulubioną z sosem pomidorowym i serem.
W pizzy najważniejszy jest przepis na dobre ciasto i sos. Ciasto musi być puszyste i lekkie a sos aromatyczny z wyczuwalną nutą czosnku i tymianku. Jednak aromat nie może być zbyt intensywny, żeby nie zdominował smaku głównych składników naszej pizzy.
Ostatnio będąc na zakupach w Lidlu kupiłam oliwę w speyu o smaku i zapachu trufli. Idealnie nadaje się do pizzy i nie tylko. Kilka kropelek tego cuda i uzyskujemy niesamowity efekt smakowy. W tym wpisie chcę  się z Wami podzielić przepisem na ciasto i sos pomidorowy taki który mam najbardziej smakuje. Czasami gotując zapominamy żeby zachować umiar w dodawaniu ziół i przez to zamiast delikatnie podkreślić smak potrawy tracimy go.
Ale teraz dosyć gadania, zapraszam Was do naszej kuchni na pyszną pizzę.
Składniki na ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
Składniki na sos:
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego
  • (jeżeli koncentrat jest gęsty możemy do niego dodać łyżkę wody)
  • 4  ząbki czosnku ( przeciśniete przez praskę)
  • 2  łyżeczki tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól,  pieprz do smaku
 
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem i olejem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym ( nie gorącym ) mleku. Dodajemy do mąki i wyrabiamy szybko na gładkie ciasto.
Następnie formujemy spód do naszej pizzy. Placek nakłówamy widelcem na całej powierzchni. Smarujemy sosem i układamy ulubione dodadki. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 - 20 minut. I nasza pizza gotowa, można z rodziną cieszyć się wspólnie spędzonym czasem.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

2 komentarze

  1. ciasto na pizze naprawdę świetne! pizzę wg tego przepisu zrobił mój 12letni syn :-)
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa cieszę się że przepis się sprawdził. Zapraszam do wypróbowania kolejnych :)

    OdpowiedzUsuń