Carpacio z pieczonych buraków
czerwca 24, 2016
Witam!
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na buraczki w innej formie. Przepis prosty a wychodzi z niego pyszna elegancka przekąska. Danie jest lekkie i bardzo zdrowe, ponieważ pieczenie buraków pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych.
Składniki:
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na buraczki w innej formie. Przepis prosty a wychodzi z niego pyszna elegancka przekąska. Danie jest lekkie i bardzo zdrowe, ponieważ pieczenie buraków pozwala na zachowanie ich wartości odżywczych.
Składniki:
- 4 średnie buraki
- 1 cytryna
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czubata cukru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej lniany
- natka pietruszki
- świeży rozmaryn albo tymianek
Wykonanie:
Buraki myjemy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Gdy buraki są już miękkie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Z cytryny, octu, cukru , soli, czosnku i ziół robimy marynatę. Polewamy nią plasterki buraków i zostawiamy na godzinę żeby przeszły marynatą. Następnie układamy na półmisku lub talerzykach. Przed samym podaniem po wierzchu delikatnie polewamy olejem. Do tak przygotowanych buraczków doskonale pasuje ser owczy lub kozi pokrojony na wierzch.
Smacznego.
Buraki myjemy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Gdy buraki są już miękkie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Z cytryny, octu, cukru , soli, czosnku i ziół robimy marynatę. Polewamy nią plasterki buraków i zostawiamy na godzinę żeby przeszły marynatą. Następnie układamy na półmisku lub talerzykach. Przed samym podaniem po wierzchu delikatnie polewamy olejem. Do tak przygotowanych buraczków doskonale pasuje ser owczy lub kozi pokrojony na wierzch.
Smacznego.
0 komentarze