Chutney z dyni i jabłek
października 29, 2016
Witajcie!
Pyszny, mający piękną złocistą barwę chutney słodko-kwaśny, znakomicie pasuje do mięsa drobiowego lub jako dodatek do naleśników, kanapek, kaszy, ryżu. Warto zrobić kilka słoiczków tego smakołyku.
Składniki :
Składniki :
- 1 kg oczyszczonej dyni
- 200 g moreli suszonych
- 4 jabłka
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 200 ml octu jabłkowego
- 1/2 kg cukru
Wykonanie:
Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę . Dynię kroimy w grubszą kostkę, jabłka w trochę mniejszą. Wkładamy pokrojone składniki do garnka dodajemy wyciśnięty sok z cytrusów i ocet. Gotujemy na wolnym ogniu, gdy się zagotuje dodajemy cukier i gotujemy dalej przez 40 minut, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypaliło.
Gotowy chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Sos jest najlepszy gdy odstawimy to do spiżarni na miesiąc żeby smaki się przegryzły i smak octu złagodniał.
Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę . Dynię kroimy w grubszą kostkę, jabłka w trochę mniejszą. Wkładamy pokrojone składniki do garnka dodajemy wyciśnięty sok z cytrusów i ocet. Gotujemy na wolnym ogniu, gdy się zagotuje dodajemy cukier i gotujemy dalej przez 40 minut, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypaliło.
Gotowy chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Sos jest najlepszy gdy odstawimy to do spiżarni na miesiąc żeby smaki się przegryzły i smak octu złagodniał.
0 komentarze