Chutney z dyni i jabłek

października 29, 2016

 
Witajcie!
Pyszny, mający piękną złocistą barwę chutney słodko-kwaśny, znakomicie pasuje do mięsa drobiowego lub jako dodatek do naleśników, kanapek, kaszy, ryżu. Warto zrobić kilka słoiczków tego smakołyku.
Składniki :
  • 1 kg oczyszczonej dyni
  • 200 g moreli suszonych
  • 4 jabłka
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 1/2 kg cukru
Wykonanie:
Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę . Dynię kroimy w grubszą kostkę, jabłka w trochę mniejszą. Wkładamy pokrojone składniki do garnka dodajemy wyciśnięty sok z cytrusów i ocet. Gotujemy na wolnym ogniu, gdy się zagotuje dodajemy cukier i gotujemy dalej przez 40 minut, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypaliło.
Gotowy chutney przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. Sos jest najlepszy gdy odstawimy to do spiżarni na miesiąc żeby smaki się przegryzły i smak octu złagodniał.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze