Dynia makaronowa z kolorowym leczo
października 31, 2016Witajcie!
Dzisiaj pomysł na kolejny jesienny obiad. Dynia makaronowa z leczo. Danie kolorowe, zdrowe bo z samych warzyw i smaczne. Dynia makaronowa to warzywo niezwykłe po upieczeniu dzieli się na cieniutkie niteczki, które wyglądają jak makaron. Nie ma zdecydowanego smaku więc doskonale wchłania smaki sosów i przypraw.
Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 duża cukinia
- 1/2 kg cebuli
- 1 kg pomidorów
- 1/2 kg kiełbasy
- sól, pieprz, ulubione zioła
Wykonanie:
Dynię myjemy przekrajamy na pół, usuwamy pestki i kładziemy na blaszce skórka do góry. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny.
Warzywa oczyszczamy. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. W rondlu na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy kiełbasę pokrojoną w krążki, która następnie wyciągamy do miseczki ponieważ dodamy ją pod koniec gotowania. Na tłuszczu po kiełbasie smażymy cebulkę następnie wrzucamy paprykę oraz pokrojoną w kostke cukinie, podsmażamy chwilę na koniec dodajemy pomidory. Zakrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania oddajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia.
Upieczona dynię wyciągamy z piekarnika, czekamy aż przestygnie i widelcem oddzielamy dyniowe makaroniki, które następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Doskonale smakuje z sosem sojowym.
Na talerzu układamy makaron i leczo od razu podajemy.
Smacznego.
0 komentarze