Fasolka po bretońsku
lipca 06, 2016
Cześć!
Dziś u nas na obiad fasolka po bretońsku. Bardzo lubimy tą szybką jednogarnkową potrawę. Najlepsza jest, gdy użyjemy fasoli dużej "pięknego Jasia" ale z karłowatym też jest niezła.
Składniki:
Dziś u nas na obiad fasolka po bretońsku. Bardzo lubimy tą szybką jednogarnkową potrawę. Najlepsza jest, gdy użyjemy fasoli dużej "pięknego Jasia" ale z karłowatym też jest niezła.
Składniki:
- 400 gr fasoli
- 3 średnie kiełbasy
- 2 marchewki
- 3 młode cebule
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Wykonanie:
Fasolę namaczamy, najlepiej na noc. Rano zmieniamy wodę solimy i gotujemy do miękkości. Kiełbasę, cebulę i marchew kroimy w kostkę i podsmażamy. Ugotowaną fasolę odcedzamy z wody w której się gotowała. Dodajemy bulion kiełbasę z warzywami, ziele, liść i czosnek dusimy kilka minut. Następnie dorzucamy koncentrat i musztardę, ząbek czosnku i doprawiamy do smaku. Po zagotowania fasolka jest gotowa.
Można ją podać że świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego.
Można ją podać że świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego.
0 komentarze