Krupnik zabielany z żołądkami

kwietnia 08, 2017

 
Dzien dobry!
Krupnik zupa z kaszą i warzywami, znana w każdym domu. Jedni robią ją że śmietaną inni bez, używają też różnych rodzajów kaszy drobnej lub grubej ale bez względu na to jak jest przygotowana najlepiej smakuje posypana obficie posiekaną natką pietruszki. Moja babcia zawsze robiła krupnik z dodatkiem suszonych grzybów i żoładkami kurzymi i oczywiście ze śmietaną. Do dzisiaj gotuję zupę według jej przepisu, jest sycąca, aromatyczna i dzieci ją uwielbiają (oczywiście w wersji bez pietruszki zielonej).
Składniki:
  • 1 duża porcja rosołowa
  • 3 l wody
  • 200 g żoładków drobiowych
  • 1/2 szklanki kaszy (u mnie kasza jęczmienna perłowa)
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • mały kawałek białej części pora
  • mały kawałek selera
  • 1 duży suszony grzybek (podgrzybki lub borowik)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • duża garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, lubczyk
Wykonanie:
Porcję rosołową myjemy, zalewamy trzema litrami wody i wstawiamy na gaz, solimy i czekamy aż się zagotuje. Gdy wywar się zagotuje ściągamy białą pianę  (szumę). Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone warzywa (bez ziemniaków), suszony grzybek i żołądki pokrojone w paseczki. Gotujemy całość tak długo aż żołądki będą miękkie. Po tym czasie wyciągamy porcję rosołową i wkładamy do garnka opłukaną kaszę. Gotujemy wszystko 20 minut i wkładamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy z zupy za bardzo odparuje woda podczas gotowania musimy ją uzupełnić. Jak ziemniaki w zupie są już miękkie,  zestawiamy ją z ognia dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.
Krupnik podajemy gorący posypany obficie zieloną natką pietruszki.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze