Potrawka z ziemniaków i dyni
października 29, 2016
Dzień dobry!
Dziś w domku na chabrowej obiad sycący, jednogarnkowy i dietetyczny.
Warzywna potrawka z ziemniaków i dyni doprawiona ulubionymi ziołami. Taki obiad doskonale rozgrzewa organizm przy jesiennej chłodniej pogodzie.
Składniki:
Dziś w domku na chabrowej obiad sycący, jednogarnkowy i dietetyczny.
Warzywna potrawka z ziemniaków i dyni doprawiona ulubionymi ziołami. Taki obiad doskonale rozgrzewa organizm przy jesiennej chłodniej pogodzie.
Składniki:
- 1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 4 ziemniaki
- 4 średnie marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz papryka czerwona, ulubione zioła
Wykonanie:
Ziemniaki i dynię obieramy kroimy w średnią kostkę. Marchew i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, następnie wrzucamy ziemniaki, marchewkę oraz przyprawy, smażymy 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i dusimy pod przykrywką aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy przez chwilę, żeby zgęstniała.
Od razu podajemy. Potrawkę można posypać zieloną pietruszką albo ulubionymi ziołami. Jeżeli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie do dania dodać podsmażony filet z kurczaka albo filet z ryby.
Smacznego.
Ziemniaki i dynię obieramy kroimy w średnią kostkę. Marchew i czosnek kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilę, następnie wrzucamy ziemniaki, marchewkę oraz przyprawy, smażymy 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i dusimy pod przykrywką aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i gotujemy przez chwilę, żeby zgęstniała.
Od razu podajemy. Potrawkę można posypać zieloną pietruszką albo ulubionymi ziołami. Jeżeli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa możecie do dania dodać podsmażony filet z kurczaka albo filet z ryby.
Smacznego.
0 komentarze