Wigilijny postny barszczyk na zakwasie
grudnia 20, 2016Witam Was serdecznie!
Święta już za cztery dni, czujecie świąteczny nastrój? Ja bardzo lubię ten przedświąteczny czas. Kolendy puszczane w radiu. Rozgardiasz panujący w domu, porządki, zakupy i gotowanie. Szkoda tylko, że nie będzie śniegu.
Dzisiejszy wpis będzie o barszczu. Pachnący czosnkiem i majerankiem z małymi uszkami, rozpoczyna w naszym domu wigilijną wieczerzę. Kiedyś kupowałam koncentrat buraczany w butelce. Jednak od kilku lat robię zakwas buraczany sama (przepis tutaj).
Sok z kiszonych buraków ma piękny kolor i cudny aromat. Barszcz gotuję zawsze w Wigilię rano, żeby smaki "się przegryzły" do wieczora.
Składniki:
- 1 1/2 l wody
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- mały kawałek pora
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszony grzybek
- 2 kostki rosołowe warzywne lub z kurczaka
- zakwas buraczany
- sól, cukier, majeranek, pieprz
Wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy wywar. Jabłko myjemy kroimy na pół i również wkładamy do garnka. Cebulę przypalamy na suchej patelni jak do rosołu. Do garnka dodajemy również suszonego grzybka i kostki rosołowe. Gdy już wywar warzywny mamy gotowy przecedzmy go przez gęste sitko. Wlewamy zakwas, pamiętamy żeby to nie przygotować ponieważ straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem i zostawiamy żeby barszcz "się przegryzł". Podajemy z uszkami lub w filiżankach do picia.
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy wywar. Jabłko myjemy kroimy na pół i również wkładamy do garnka. Cebulę przypalamy na suchej patelni jak do rosołu. Do garnka dodajemy również suszonego grzybka i kostki rosołowe. Gdy już wywar warzywny mamy gotowy przecedzmy go przez gęste sitko. Wlewamy zakwas, pamiętamy żeby to nie przygotować ponieważ straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem i zostawiamy żeby barszcz "się przegryzł". Podajemy z uszkami lub w filiżankach do picia.
0 komentarze