Zakwas buraczany

grudnia 05, 2016

 
Witam!
W ogrodzie buraczki pięknie urosły, więc pora je wykorzystać. Bardzo lubimy barszczyk na zakwasie. Postanowiłam przygotować porcję kiszonych braków.
Można pić codziennie porcję soku z kiszonych buraków jest to bardzo korzystne dla naszego organizmu. Porcja witamin i składników odżywczych naturalnych a nie takich z apteki.
Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Buraki myjemy i cieniutko obieramy. Wodę gotujemy z przyprawami i solą.
Pokrojone buraki i czosnek zalewamy zimną zalewą. Słoik do zakwasu musi być wyparzony, w celu przyspieszenia fermentacji możemy dodać skórkę chleba na zakwasie (przepis tutaj).
Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 dni. Po 2 dniach wyciągamy skórkę chleba, ściągamy też powstałą pianę. Po 4 dniach można używać zakwas do gotowania zupy lub do picia, a z buraczków można zrobić pyszną surówkę.
Udanego kiszenia.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze