Ryżowy deser z konfiturą śliwkową

grudnia 16, 2016

 
Witam!
Dziś przepis na szybki, zdrowy deser ryżowy podany z pyszną konfiturą śliwkową. Możecie deser podać z inną konfiturą lub polaną ulubionym sokiem.
Składniki na dwie porcje:
  • 1 torebka ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • szczypta soli i cukru do smaku
  • konfitura śliwkowa
Wykonanie:
Ryż płuczemy i odsączamy na sicie. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy,  wrzucamy ryż. Smażymy 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wylewamy mleko dodajemy szczyptę soli, cukru do smaku i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepły ryż przekładamy do miseczek, na wierzch kładziemy łyżeczkę konfitury lub polewamy sokiem.
Pycha :)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze