Ryżowy deser z konfiturą śliwkową
grudnia 16, 2016
Witam!
Dziś przepis na szybki, zdrowy deser ryżowy podany z pyszną konfiturą śliwkową. Możecie deser podać z inną konfiturą lub polaną ulubionym sokiem.
Składniki na dwie porcje:
Dziś przepis na szybki, zdrowy deser ryżowy podany z pyszną konfiturą śliwkową. Możecie deser podać z inną konfiturą lub polaną ulubionym sokiem.
Składniki na dwie porcje:
- 1 torebka ryżu jaśminowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- szczypta soli i cukru do smaku
- konfitura śliwkowa
Wykonanie:
Ryż płuczemy i odsączamy na sicie. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy ryż. Smażymy 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wylewamy mleko dodajemy szczyptę soli, cukru do smaku i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepły ryż przekładamy do miseczek, na wierzch kładziemy łyżeczkę konfitury lub polewamy sokiem.
Pycha :)
Ryż płuczemy i odsączamy na sicie. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy ryż. Smażymy 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wylewamy mleko dodajemy szczyptę soli, cukru do smaku i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepły ryż przekładamy do miseczek, na wierzch kładziemy łyżeczkę konfitury lub polewamy sokiem.
Pycha :)
0 komentarze