Adwentowe ciasteczka korzenne
grudnia 15, 2016
Witajcie!
Dziś mam dla was przepis na ciasteczka korzenne. Robię je co roku zawsze w adwent. W tym roku trochę się spóźniłam bo robię je dopiero teraz. Ale przy maluchu to duże wyzwanie, żeby ze wszystkim się wyrobić.
Ciasteczka są proste, szybkie i cudownie chrupiące. Doskonały dodatek do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.
Składniki:
Dziś mam dla was przepis na ciasteczka korzenne. Robię je co roku zawsze w adwent. W tym roku trochę się spóźniłam bo robię je dopiero teraz. Ale przy maluchu to duże wyzwanie, żeby ze wszystkim się wyrobić.
Ciasteczka są proste, szybkie i cudownie chrupiące. Doskonały dodatek do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy korzennej (przepis na przyprawe możecie znależć tutaj)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą, następnie oddajemy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy na grubość 5 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni przez 6 - 10 minut. Ciasteczka muszą się zrumienić.
Smacznego
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą, następnie oddajemy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy na grubość 5 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni przez 6 - 10 minut. Ciasteczka muszą się zrumienić.
Smacznego
0 komentarze