Adwentowe ciasteczka korzenne

grudnia 15, 2016

 
Witajcie!
Dziś mam dla was przepis na ciasteczka korzenne. Robię je co roku zawsze w adwent. W tym roku trochę się spóźniłam bo robię je dopiero teraz. Ale przy maluchu to duże wyzwanie, żeby ze wszystkim się wyrobić.
Ciasteczka są proste, szybkie i cudownie chrupiące. Doskonały dodatek do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.
Składniki:
  • 250 g  mąki pszennej
  • 80 g  cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy korzennej (przepis na przyprawe możecie znależć tutaj)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą, następnie oddajemy wszystkie składniki i wyrabiamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki wałkujemy na grubość 5 mm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni przez 6 - 10 minut. Ciasteczka muszą się zrumienić.
Smacznego

Zobacz jeszcze.

0 komentarze