Postna kapusta z grzybami
grudnia 17, 2016
Cześć!
Nie wyobrażam sobie wigilii bez postnej kapusy z grzybami. W moim domu rodzinnym to danie było zawsze obecne na wigilijnym stole i do dziś na nie czekam najbardziej. Dziś podam wam przepis na tą potrawę, może w tym roku zagości ona również na Waszych stołach.
Składniki:
Nie wyobrażam sobie wigilii bez postnej kapusy z grzybami. W moim domu rodzinnym to danie było zawsze obecne na wigilijnym stole i do dziś na nie czekam najbardziej. Dziś podam wam przepis na tą potrawę, może w tym roku zagości ona również na Waszych stołach.
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 200 g grzybów suszonych
- 3 cebule
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 5 owoców jałowca
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy. Grzyby zalewamy wodą i również wstawiamy do gotowania (gotujemy godzinę). Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna odlewamy wodę z pierwszego gotowania i zastępujemy ja nową. Teraz wrzucamy przyprawy: liść, ziele i rozgniecione w moździerzu jagody jałowca. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Grzyby odcedzamy, powstały wywar wlewamy do kapusty, to samo robimy również z posiekanymi grzybami.
Doprawiamy solą, pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Można kapustę podawać od razu jednak najlepsza jest następnego dnia.
Smacznego.
Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy. Grzyby zalewamy wodą i również wstawiamy do gotowania (gotujemy godzinę). Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna odlewamy wodę z pierwszego gotowania i zastępujemy ja nową. Teraz wrzucamy przyprawy: liść, ziele i rozgniecione w moździerzu jagody jałowca. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Grzyby odcedzamy, powstały wywar wlewamy do kapusty, to samo robimy również z posiekanymi grzybami.
Doprawiamy solą, pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu aż kapusta i grzyby będą miękkie.
Można kapustę podawać od razu jednak najlepsza jest następnego dnia.
Smacznego.
0 komentarze