Flaczki wołowe
grudnia 09, 2016
Dzień dobry!
Gdy na dworze zimno nasze organizmy potrzebują energetycznych, rozgrzewajacych posiłków które pomogą nam przetrwać jesienno - zimowe chłody. Idealną propozycją takiego dania są flaczki wołowe przygotowane na pachnącym aromatycznym bulionie doprawione imbirem i gałką muszkatołową.
Wiele osób ma opory żeby flaczki spróbować bo to przecież nie mięso. Jednak zapewniam was dobrze zrobione flaki są pyszne i pożywne.
Tu podaję mój sprawdzony przepis, zapraszam do gotowania.
Składniki:
Gdy na dworze zimno nasze organizmy potrzebują energetycznych, rozgrzewajacych posiłków które pomogą nam przetrwać jesienno - zimowe chłody. Idealną propozycją takiego dania są flaczki wołowe przygotowane na pachnącym aromatycznym bulionie doprawione imbirem i gałką muszkatołową.
Wiele osób ma opory żeby flaczki spróbować bo to przecież nie mięso. Jednak zapewniam was dobrze zrobione flaki są pyszne i pożywne.
Tu podaję mój sprawdzony przepis, zapraszam do gotowania.
Składniki:
- 1 kg flaczków wołowych
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- olej i mąka - do zasmażki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka czerwoną słodka w proszku
- kawałek wołowiny
Wykonanie:
Flaczki wołowe dokładnie płukamy, zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gdy się zagotuja gotujemy 30minut i odlewamy wodę, jeszcze raz zalewamy czystą wodą i gotujemy kolejne 30 minut. Odlewamy i teraz flaki są gotowe do dalszej produkcji.
Warzywa obieramy kroimy w paski i gotujemy, razem z wołowiną w osobnym garnku. To będzie nasz bulion do zupy. Gdy wołowina będzie miękka wyciągamy ją a do powstałego wywaru wkładamy wcześniej przygotowane flaczki. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i gotujemy do miękkości. Gdy flaczki są już miękkie robimy zasmażkę. Cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju następnie oddajemy mąkę i rozprowadzamy w zupie szybko mieszając. Po kilku chwilach wyłączamy zupę i doprawiamy do smaku, majerankiem, solą, pieprzem i magii. Można również dodać trochę czerwonej papryki słodkiej dla koloru. Ugotowaną wołowinę kroimy i dodajemy do ugotowanej zupy.
I nasze pyszne flaczki gotowe, najlepiej smakują ze świeżą bułką.
Pycha :)
Flaczki wołowe dokładnie płukamy, zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gdy się zagotuja gotujemy 30minut i odlewamy wodę, jeszcze raz zalewamy czystą wodą i gotujemy kolejne 30 minut. Odlewamy i teraz flaki są gotowe do dalszej produkcji.
Warzywa obieramy kroimy w paski i gotujemy, razem z wołowiną w osobnym garnku. To będzie nasz bulion do zupy. Gdy wołowina będzie miękka wyciągamy ją a do powstałego wywaru wkładamy wcześniej przygotowane flaczki. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i gotujemy do miękkości. Gdy flaczki są już miękkie robimy zasmażkę. Cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju następnie oddajemy mąkę i rozprowadzamy w zupie szybko mieszając. Po kilku chwilach wyłączamy zupę i doprawiamy do smaku, majerankiem, solą, pieprzem i magii. Można również dodać trochę czerwonej papryki słodkiej dla koloru. Ugotowaną wołowinę kroimy i dodajemy do ugotowanej zupy.
I nasze pyszne flaczki gotowe, najlepiej smakują ze świeżą bułką.
Pycha :)
0 komentarze