Kartoflak czyli babka ziemniaczana
grudnia 09, 2016
Dzień dobry!
Dziś o babce ziemniaczanej zwanej u mnie w domu kartoflakiem. Danie, szybkie, sycące i niedrogie. Jej smak przypomina mi beztroskie dzieciństwo. Przepis pochodzi z zeszytu mojej kochanej babci.
Składniki:
Dziś o babce ziemniaczanej zwanej u mnie w domu kartoflakiem. Danie, szybkie, sycące i niedrogie. Jej smak przypomina mi beztroskie dzieciństwo. Przepis pochodzi z zeszytu mojej kochanej babci.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 30 g cebuli
- 10 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 20 g słoniny albo wędzonego boczku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (na oczkach jak na placki ziemniaczane). Dodajemy mąkę, jaja i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.
Sloninę lub bloczek kroimy na plasterki i wykładamy nimi spód blaszki. Można również pokroić w kostkę i wymieszać z masą ziemniaczaną. Pamiętajcie jeżeli używamy boczku wędzonego dodajemy do babki mniej soli.
Nasza babkę pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Babkę podajemy z chłodnym mlekiem albo sosem grzybowym lub mięsnym. Można też ja okrasić podsmażoną cebulką.
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (na oczkach jak na placki ziemniaczane). Dodajemy mąkę, jaja i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.
Sloninę lub bloczek kroimy na plasterki i wykładamy nimi spód blaszki. Można również pokroić w kostkę i wymieszać z masą ziemniaczaną. Pamiętajcie jeżeli używamy boczku wędzonego dodajemy do babki mniej soli.
Nasza babkę pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Babkę podajemy z chłodnym mlekiem albo sosem grzybowym lub mięsnym. Można też ja okrasić podsmażoną cebulką.
0 komentarze