Kartoflak czyli babka ziemniaczana

grudnia 09, 2016

 
Dzień dobry!
Dziś o babce ziemniaczanej zwanej u mnie w domu kartoflakiem. Danie, szybkie, sycące i niedrogie. Jej smak przypomina mi beztroskie dzieciństwo. Przepis pochodzi z zeszytu mojej kochanej babci.
Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 30 g cebuli
  • 10 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 20 g słoniny albo wędzonego boczku
 
Wykonanie:
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce (na oczkach jak na placki ziemniaczane). Dodajemy mąkę, jaja i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.
Sloninę lub bloczek kroimy na plasterki i wykładamy nimi spód blaszki. Można również pokroić w kostkę i wymieszać z masą ziemniaczaną. Pamiętajcie jeżeli używamy boczku wędzonego dodajemy do babki mniej soli.
Nasza babkę pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Babkę podajemy z chłodnym mlekiem albo sosem grzybowym lub mięsnym. Można też ja okrasić podsmażoną cebulką.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze