Powidełko z dyni
grudnia 10, 2016
Witam!
W dzisiejszym wpisie znowu dynia tym razem w postaci powidła.
Powiodło jest dosyć słodkie ma gładką konsystencję doskonale nadaje się do naleśników, przekładania tortów jako nadzienie do rogalików lub po prostu do zajadania łyżka ze słoika :)
Nie wsypujcie od razu całego cukru jeżeli nie jesteście fanami bardzo słodkich powideł.
Składniki:
W dzisiejszym wpisie znowu dynia tym razem w postaci powidła.
Powiodło jest dosyć słodkie ma gładką konsystencję doskonale nadaje się do naleśników, przekładania tortów jako nadzienie do rogalików lub po prostu do zajadania łyżka ze słoika :)
Nie wsypujcie od razu całego cukru jeżeli nie jesteście fanami bardzo słodkich powideł.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 kg cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- Przyprawy utarte w moździerzu :
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 goździki
Wykonanie:
Dynię myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem podlewamy kilka łyżek wody i rozgotowujemy. Następnie blendujemy na gładką masę stawiamy na ogniu i wsypujemy cukier. Smażymy dosyć często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy powidła zyskają odpowiednią konsystencję przekładamy je do wypażonych słoików i zostawiamy do wystygnięcia.
Dynię myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem podlewamy kilka łyżek wody i rozgotowujemy. Następnie blendujemy na gładką masę stawiamy na ogniu i wsypujemy cukier. Smażymy dosyć często mieszając, żeby się nie przypaliło. Gdy powidła zyskają odpowiednią konsystencję przekładamy je do wypażonych słoików i zostawiamy do wystygnięcia.
0 komentarze