Gruszki w occie
września 28, 2016
Witam!
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z zeszytu mojej babci. Tym razem na gruszki w occie. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, babcia co roku przygotowywała sporo słoików tego smakołyku. Cały dom wypełniał się zapachem aromatycznej zalewy w której pływały goździki, kora cynamonowa i świeżo starta gałka muszkatołowa.
Zapewniam Was, że jak raz spróbujcie tych gruszek będziecie je robić co roku.
Składniki:
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z zeszytu mojej babci. Tym razem na gruszki w occie. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, babcia co roku przygotowywała sporo słoików tego smakołyku. Cały dom wypełniał się zapachem aromatycznej zalewy w której pływały goździki, kora cynamonowa i świeżo starta gałka muszkatołowa.
Zapewniam Was, że jak raz spróbujcie tych gruszek będziecie je robić co roku.
Składniki:
- 2 1/2 kg twardych gruszek
- 1 litr octu jabłkowego
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 kora cynamonowa
- 250 g cukru
Wykonanie:
W dużym garnku gotujemy zalewę. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki. Wkładamy do gorącej zalewy i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie gorące układamy w słoikach.
Zalewę gotujemy jeszcze 15 minut żeby odparowała. Zalewamy gruszki gorącą zalewą. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
Pyszny zimowy deser gotowy :)
W dużym garnku gotujemy zalewę. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na połówki. Wkładamy do gorącej zalewy i gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie gorące układamy w słoikach.
Zalewę gotujemy jeszcze 15 minut żeby odparowała. Zalewamy gruszki gorącą zalewą. Szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.
Pyszny zimowy deser gotowy :)
0 komentarze