Sok z aronii
września 30, 2016
Cześć!
Sierpień i wrzesień to najlepsza pora na zbieranie i robienie przetworów z aronii.
Ten cierpki owoc nie cieszy się zbyt duża popularnością. Jednak warto zrobić sok z aronii i pić go regularnie ponieważ ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
Pomaga przy:
Sierpień i wrzesień to najlepsza pora na zbieranie i robienie przetworów z aronii.
Ten cierpki owoc nie cieszy się zbyt duża popularnością. Jednak warto zrobić sok z aronii i pić go regularnie ponieważ ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
Pomaga przy:
- chorobach układu krwionośnego,
- zapobiega miażdżycy,
- chorobom serca,
- reguluje nadciśnienie tętnicze,
- działa przeciwkrwotocznie,
- ma działanie antynowotworowe,
- usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczową w organizmie,
- pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu,
- chroni przed wadami wzroku,
- łagodzi cukrzycę,
- pomaga w przeziebieniach, podnosi odporność,
- Jest źródłem witamin: A,C, E, PP, B, B2, B6, błonnika.
Mam nadzieję że trochę Was przekonałam do tego że warto pić sok z aronii, robi się to naprawdę szybko.
Składniki:
Składniki:
- 2 kg aronii
- 2 kg cukru
- 1 cytryną
- 40 liści wiśni
- 3 litry wody
Wykonanie:
Aronie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liście wiśni cukier i cytrynę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Jeżeli chcecie możecie zostawić sok w garnku na noc. Następnie przecedzamy, przelewamy do wypażonych słoikow. Pasteryzujemy 20 minut.
Żeby zmniejszyć cierpkość owoców zamiast liści wiśni można przemrozić owoce w zamrażalniku. Sok z tego przepisu rozrabia się z wodą i wychodzi z niego pyszny napój, można to również dodawać do herbaty albo polewać nim lody i desery.
Aronie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liście wiśni cukier i cytrynę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Jeżeli chcecie możecie zostawić sok w garnku na noc. Następnie przecedzamy, przelewamy do wypażonych słoikow. Pasteryzujemy 20 minut.
Żeby zmniejszyć cierpkość owoców zamiast liści wiśni można przemrozić owoce w zamrażalniku. Sok z tego przepisu rozrabia się z wodą i wychodzi z niego pyszny napój, można to również dodawać do herbaty albo polewać nim lody i desery.
0 komentarze