Sok z aronii

września 30, 2016

 
Cześć!
Sierpień i wrzesień to najlepsza pora na zbieranie i robienie przetworów z aronii.
Ten cierpki owoc nie cieszy się zbyt duża popularnością. Jednak warto zrobić sok z aronii i pić go regularnie ponieważ ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
Pomaga przy:
  • chorobach układu krwionośnego,
  • zapobiega miażdżycy,
  • chorobom serca,
  • reguluje nadciśnienie tętnicze,
  • działa przeciwkrwotocznie,
  • ma działanie antynowotworowe,
  • usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczową w organizmie,
  • pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu,
  • chroni przed wadami wzroku,
  • łagodzi cukrzycę,
  • pomaga w przeziebieniach, podnosi odporność,
  • Jest źródłem witamin: A,C, E, PP, B, B2, B6, błonnika.
Mam nadzieję że trochę Was przekonałam do tego że warto pić sok z aronii, robi się to naprawdę szybko.
Składniki:
  • 2 kg aronii
  • 2 kg cukru
  • 1 cytryną
  • 40 liści wiśni
  • 3 litry wody
Wykonanie:
Aronie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy liście wiśni cukier i cytrynę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Jeżeli chcecie możecie zostawić sok w garnku na noc. Następnie przecedzamy, przelewamy do wypażonych słoikow. Pasteryzujemy 20 minut.
Żeby zmniejszyć cierpkość owoców zamiast liści wiśni można przemrozić owoce w zamrażalniku. Sok z tego przepisu rozrabia się z wodą i wychodzi z niego pyszny napój, można to również dodawać do herbaty albo polewać nim lody i desery.

Jeżeli Wam się spodobał przepis, do przepisu dodaję etykietki na słoiczki :)

Zobacz jeszcze.

0 komentarze