Papardelle z dniowym curry
września 27, 2016Witajcie!
W sklepach i na straganach pojawiła się piękna dynia. Już jakiś czas temu miałam ochotę wykorzystać dynię żeby przygotować jakiś szybki obiad. Dziś robiąc zakupy kupiłam dynię odmiany hokkaido, szeroki makaron parpadelle i pomysł na obiad już gotowy.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu parpadelle
- 1 mała dynia
- 500ml śmietanki słodkiej 18%
- 2 zabki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonej pasty curry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sos sojowy do smaku, zioła tajskie
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy wrzucić pastę curry i dwa ząbki czosnku przeciśniete przez praskę. Chwilę podsmażamy i wrzucamy dynię. Krótko podsmażamy następnie dusimy. Pilnujemy żeby dynia się nie rozpadła. Następnie wlewamy śmietankę można dodać zamiast śmietanki mleczko owsiane albo mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Czekamy aż śmietanka zgęstnieje. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na talerzu układamy makaron i sos, posypujemy zieloną pietruszką i podajemy.Smażenie dyni na oleju kokosowym sprawia że uzyskujemy fantastyczny kokosowy aromat, tylko olej musi być nierafinowany.
Smacznego.
0 komentarze