Czekoladowy deser z tapioki i banana

kwietnia 07, 2016

 
Dzień dobry!
Dziś chcę opisać nasz niedzielny deser. Przez przypadek odkryłam tapioke i koleżanka powiedziała że można z niej zrobić pyszny deser. Postanowiłam więc sprawdzić co rodzinka powie na nowości. Bardzo im smakował deser więc teraz tapioka będzie często gotowana w naszym domu.
Składniki:
  • 400 ml mleka zwykłego
  • 1/4 szklanki tapioki
  • kawałek wanili lub cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 banan
 
Wykonanie:
Mleko zagotować w garnku o grubym dnie. Do gotującego mleka dodać tapioke i gotować 15- 20 minut aż będzie miękka, mieszać co jakiś czas żeby się nie przypaliła.
Dodać cukier i połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Przekładać do salaterek dekorowac bananem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego

Zobacz jeszcze.

1 komentarze