Aksamitna zupa pomidorowa z nutą pieczonej papryki i bazylii

kwietnia 06, 2016

 
Witajcie!
Dziś mam dla Was przepis na pomidorową w troszkę innej wersji. Moje domowe głodomory bardzo lubią smak tej aksamitnej,  łagodnej i pachnacej przyprawami pomidorowej zupy. Podanej koniecznie z włoskimi paluszkami - grissini. Oto przepis na nasz przysmak.
Składniki :
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwoną
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z puszki Łowicz
  • pół opakowania koncentratu pomidorowego Łowicz
  • przyprawy:
  • liść laurowy, ziele angielskie, bazylia świeża, sól, pieprz, cukier
 
 
Wykonanie:
Do garnka wkładamy kurczaka obrane i rozdrobnione warzywa oraz przyprawy wszystkie oprócz bazylii i czosnku, gotujemy wywar. Cebulkę kroimy i podsmażamy dodajemy do wywaru. Paprykę oczyszczamy z pestek kroimy na połówki i wkładamy do gorącego piekarnika na ok 10 minut, czekamy aż skórka zrobi się ciemna.
Gdy już warzywa i mięso będą miękkie, wyciągamy kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie dodajemy paprykę obraną ze skórki i pomidory z puszki oraz koncentrat Łowicz. Gotujemy chwilę oddajemy świeżą bazylię i czosnek oraz trochę czerwonej papryki w proszku .Wszystko blendujemy tak długo aż zupa będzie aksamitne gładka. Doprawiamy do smaku, nalewamy do miseczek dekorujemy świeżą bazylią. Podajemy z paluchami włoskimi - grissini.
Życzę dobrej zabawy przy gotowaniu.
Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Zobacz jeszcze.

1 komentarze