Greckie szaszłyki
czerwca 25, 2017
Hej!
Dzisiejszy pomysł na obiad to szaszłyki greckie. Będąc na zakupach kupiłam mieszankę ziół firmy Kamis, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przepis bardzo prosty, ale to całkiem inny ciekawy pomysł na mięso mielone. Do tego dietetyczny ponieważ szaszłyki można upiec w piekarniku lub na grillu. Jako dodatek można podać ryż barwiony kurkumą (curry mi nie pasowało ponieważ ma za mocny aromat a chodziło mi o kolor) i sałatkę ze świeżych warzyw. No i oczywiście sos jogurtowy na bazie świeżej mięty z nutką czosnku i szałwii. Porcja ziół jest przewidziana na 12 szaszłyków. Na opakowaniu piszą, że nasze szaszłyki dla wzbogacenia smaku można owinąć cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku.
Skladniki:
Dzisiejszy pomysł na obiad to szaszłyki greckie. Będąc na zakupach kupiłam mieszankę ziół firmy Kamis, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przepis bardzo prosty, ale to całkiem inny ciekawy pomysł na mięso mielone. Do tego dietetyczny ponieważ szaszłyki można upiec w piekarniku lub na grillu. Jako dodatek można podać ryż barwiony kurkumą (curry mi nie pasowało ponieważ ma za mocny aromat a chodziło mi o kolor) i sałatkę ze świeżych warzyw. No i oczywiście sos jogurtowy na bazie świeżej mięty z nutką czosnku i szałwii. Porcja ziół jest przewidziana na 12 szaszłyków. Na opakowaniu piszą, że nasze szaszłyki dla wzbogacenia smaku można owinąć cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku.
Skladniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
- 2- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 opakowanie przyprawy Kamis Greckie szaszłyki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 12 spadek do szaszłyków
- 12 cienkich plasterków boczku wędzonego (opcjonalnie)
- szczypta suszonego czosnku lub mały ząbek świeżego
- szczypta szałwii suszonej lub świeżej
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawę i 50 ml zimnej wody, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Szpadki moczymy w wodzie przez 5 minut. Z masy mięsnej formujemy rulon o średnicy 3 cm i nadziewamy na szpadki. Można szaszłyki smażyć na patelni grillowej często obracając lub piec w piekarniku przez około 10 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jogurt mieszamy z ziołami i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Szaszłyki podajemy z dipem i świeżymi warzywami, kolorowym ryżem lub kaszą bulgur.
Myślę, że mieszanka Kamisa greckie szaszłyki zagości na stałe w mojej kuchni. Polecam i życzę smacznego.
0 komentarze