Greckie szaszłyki

czerwca 25, 2017

Hej!
Dzisiejszy pomysł na obiad to szaszłyki greckie. Będąc na zakupach kupiłam mieszankę ziół firmy Kamis, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przepis bardzo prosty, ale to całkiem inny ciekawy pomysł na mięso mielone. Do tego dietetyczny ponieważ szaszłyki można upiec w piekarniku lub na grillu. Jako dodatek można podać ryż barwiony kurkumą  (curry mi nie pasowało ponieważ ma za mocny aromat a chodziło mi o kolor) i sałatkę ze świeżych warzyw. No i oczywiście sos jogurtowy na bazie świeżej mięty z nutką czosnku i szałwii. Porcja ziół jest przewidziana na 12 szaszłyków. Na opakowaniu piszą, że nasze szaszłyki dla wzbogacenia smaku można owinąć cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku.
Skladniki:
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 opakowanie przyprawy Kamis Greckie szaszłyki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 12 spadek do szaszłyków
  • 12 cienkich plasterków boczku wędzonego (opcjonalnie)
  • szczypta suszonego czosnku lub mały ząbek świeżego
  • szczypta szałwii suszonej lub świeżej
 
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy przyprawę i 50 ml zimnej wody, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Szpadki moczymy w wodzie przez 5 minut. Z masy mięsnej formujemy rulon o średnicy 3 cm i nadziewamy na szpadki. Można szaszłyki smażyć na patelni grillowej często obracając lub piec w piekarniku przez około 10 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jogurt mieszamy z ziołami i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Szaszłyki podajemy z dipem i świeżymi warzywami, kolorowym ryżem lub kaszą bulgur.
Myślę, że mieszanka Kamisa greckie szaszłyki zagości na stałe w mojej kuchni. Polecam i życzę smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze