Zioła prowansalskie - najlepsza mieszanka
sierpnia 09, 2017Witam!
Bardzo lubię mieszankę ziół prowansalskich jednak te ze sklepowych półek mają ubogi skład i na próżno szukać w nich lawendy która jest obowiązkowa w tej przyprawie. Jak wspominałam wcześniej dostałam suszoną lawendę w prezencie od koleżanki (prosto z Prowansji).
Bardzo lubię takie prezenty. Jednak jeszcze bardziej ucieszyła mnie oryginalna receptura ziół prowansalskich którą moją koleżanka dostała od pani która prowadziła malutki uroczy pensjonat, w którym mieszkała.
Nie mogłam długo czekać z tym, żeby wypróbować mieszankę, tym bardziej że wszystkie zioła mam w domu i wiecie co efekt końcowy naprawdę mnie zachwycił. Już nigdy nie kupię gotowej mieszanki ze sklepu i Wy jak raz spróbujcie też nie :).
Z radością dzielę się z Wami tym przepisem.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki roztartych kwiatków lawendy
- 6 ziarenek kopru
- 1 łyżeczka mięty pieprzowej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka (płaska)białego pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki bazylii
Wykonanie:
Wszystkie zioła przed umieszczeniem w słoiku delikatnie rozcieramy w moździerzu, na końcu oddajemy pieprz biały. Następnie słoik zamykamy i trzesiemy nim żeby zioła się wymieszały.
Taką mieszankę najlepiej zużyć w ciągu 2 tygodni.
Zioła prowansalskie używamy do przyprawiana :
mięsa wieprzowego, drobiu, sałatek, jajka, sosów, ryb.
Dzięki nim nasze dania zyskają wspaniały smak i aromat.
Wszystkie zioła przed umieszczeniem w słoiku delikatnie rozcieramy w moździerzu, na końcu oddajemy pieprz biały. Następnie słoik zamykamy i trzesiemy nim żeby zioła się wymieszały.
Taką mieszankę najlepiej zużyć w ciągu 2 tygodni.
Zioła prowansalskie używamy do przyprawiana :
mięsa wieprzowego, drobiu, sałatek, jajka, sosów, ryb.
Dzięki nim nasze dania zyskają wspaniały smak i aromat.
0 komentarze