Dziecięce pieczenie - kruche ciasteczka maślane
czerwca 12, 2017
Witam!
Przepis na pyszne, kruche ciasteczka pochodzi z przepiśnika mojej mamy. Jako dziecko zajadałam się nimi a dzisiaj piekę je dla własnych dzieci. Ciasteczka są tak delikatne, że podaję je nawet mojemu 9 miesiecznemu synkowi. Córka ma zabawę przy wycinaniu ciastek foremką.
Ciasteczka warto mieć przy sobie podczas spacerów, dzieciaki za nimi przepadają
Składniki:
Przepis na pyszne, kruche ciasteczka pochodzi z przepiśnika mojej mamy. Jako dziecko zajadałam się nimi a dzisiaj piekę je dla własnych dzieci. Ciasteczka są tak delikatne, że podaję je nawet mojemu 9 miesiecznemu synkowi. Córka ma zabawę przy wycinaniu ciastek foremką.
Ciasteczka warto mieć przy sobie podczas spacerów, dzieciaki za nimi przepadają
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Miękkie masło kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do mąki, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 - 12 minut. Ciasteczka muszą być jasne.
Smacznego.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Miękkie masło kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do mąki, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 - 12 minut. Ciasteczka muszą być jasne.
Smacznego.
0 komentarze