Grillowa sałatka oliwkowa
maja 31, 2017
Cześć!
Dziś mam szybki przepis na sałatkę z dużą ilością zielonych i czarnych oliwek. Pierwszy raz zrobiłam ją tydzień temu z okazji zaproszenia przez znajomych na grilla. W następnym tygodniu robiłam ja jeszcze raz w innej wersji. Obydwie Wam przedstawię. Sałatka ma ciekawy świeży smak, który zawdzięcza dodatkowi cytryny, czosnku i mięty. Pamiętajcie, żeby użyć dobrej jakościowo oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma to duży wpływ na smak. Ja użyłam mojego ulubionego oleju lnianego.
Oliwki można pokroić w krążki jeżeli nie lubicie całych w sałatce. Co do sera to raz robiłam z dodatkiem ricotty a druga wersja była z mini mozzarellą bazyliową. Wyszło pysznie.
Składniki:
Dziś mam szybki przepis na sałatkę z dużą ilością zielonych i czarnych oliwek. Pierwszy raz zrobiłam ją tydzień temu z okazji zaproszenia przez znajomych na grilla. W następnym tygodniu robiłam ja jeszcze raz w innej wersji. Obydwie Wam przedstawię. Sałatka ma ciekawy świeży smak, który zawdzięcza dodatkowi cytryny, czosnku i mięty. Pamiętajcie, żeby użyć dobrej jakościowo oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma to duży wpływ na smak. Ja użyłam mojego ulubionego oleju lnianego.
Oliwki można pokroić w krążki jeżeli nie lubicie całych w sałatce. Co do sera to raz robiłam z dodatkiem ricotty a druga wersja była z mini mozzarellą bazyliową. Wyszło pysznie.
Składniki:
- 2 torebki kaszy kuskus (po 125g)
- 100 g sera ricotty lub mini mozzarelli
- 1 szklanka oliwek czarnych bez pestek
- 1 szklanka oliwek zielonych bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 400 g cieciorki konserwowej
- 1 ogórek zielony
- 10 pomidorków koktajlowych
- olej lniany
- sól ziołowa, pieprz
- 10 liści świeżej mięty
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ser kroimy w kostkę, oliwki i cieciorkę odsączamy z zalewy wrzucamy do miski. Ogórki i pomidora również kroimy w kostkę oddajemy do pozostałych składników. Miętę i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z ostudzoną kaszą. Dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego.
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ser kroimy w kostkę, oliwki i cieciorkę odsączamy z zalewy wrzucamy do miski. Ogórki i pomidora również kroimy w kostkę oddajemy do pozostałych składników. Miętę i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z ostudzoną kaszą. Dodajemy oliwę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego.
0 komentarze