Dzieciece pieczenie - lekkie ciasto jogurtowe
kwietnia 13, 2017
Witam!
Dziś sobota więc córka już od rana namawia mnie na robienie ciasta. Tym razem mam pomysł na lekkie ciasto jogurtowe, które robi się bardzo szybko a produkty odmierza się umytym kubeczkiem po jogurcie. Ciasto jest naprawdę pyszne lekkie, puszyste nie za słodkie. Doskonałe nadaje się na podwieczorek dla maluchów, lub dodatek do kawy. Polecam.
Ci którzy lubią ciasto z dodatkami na wierzch mogą położyć ulubione owoce lub kruszonkę.
Składniki (odmierzane umytym kubkiem po jogurcie):
Dziś sobota więc córka już od rana namawia mnie na robienie ciasta. Tym razem mam pomysł na lekkie ciasto jogurtowe, które robi się bardzo szybko a produkty odmierza się umytym kubeczkiem po jogurcie. Ciasto jest naprawdę pyszne lekkie, puszyste nie za słodkie. Doskonałe nadaje się na podwieczorek dla maluchów, lub dodatek do kawy. Polecam.
Ci którzy lubią ciasto z dodatkami na wierzch mogą położyć ulubione owoce lub kruszonkę.
Składniki (odmierzane umytym kubkiem po jogurcie):
- 370 g jogurtu naturalnego
- 5 jajek
- 3 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
- 3/4 kubka oleju
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 kubki mąki tortowej
Wykonanie:
Do jednej miski wykładamy jogurt oraz wszystkie inne "mokre" składniki, które muszą być w temperaturze pokojowej. Do drugiej miski umytym kubeczkiem po jogurcie odmierzamy cukier i mąkę
Mąkę przesiewamy przez sito w celu napowietrznenia oraz mieszamy ja z proszkiem.
Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy bardzo krótko w celu połączenia składników.
UWAGA!!!
To ciasto nie lubi długiego wyrabiania i miksera. Jeżeli zbyt długo będziecie je mieszać nie wyjdzie.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę , delikatnie rozprowadzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Pieczemy do " suchego patyczka".
Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta ( 40 długa × 26 szeroka)
Smacznego.
Dzieciakom ciasto bardzo smakowało.
Do jednej miski wykładamy jogurt oraz wszystkie inne "mokre" składniki, które muszą być w temperaturze pokojowej. Do drugiej miski umytym kubeczkiem po jogurcie odmierzamy cukier i mąkę
Mąkę przesiewamy przez sito w celu napowietrznenia oraz mieszamy ja z proszkiem.
Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy bardzo krótko w celu połączenia składników.
UWAGA!!!
To ciasto nie lubi długiego wyrabiania i miksera. Jeżeli zbyt długo będziecie je mieszać nie wyjdzie.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę , delikatnie rozprowadzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Pieczemy do " suchego patyczka".
Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta ( 40 długa × 26 szeroka)
Smacznego.
Dzieciakom ciasto bardzo smakowało.
3 komentarze
bardzo lubię to ciasto, jest takie lekkie :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam. Mam chwilową przerwę we wpisach. Jednak przepisy żyją własnym życiem;)
Usuń