Schab 10 minutowy

marca 19, 2017

 
Witam!
W dzisiejszym wpisie przepis na pyszną domową wędlinę. Schab z tego przepisu wychodzi aromatyczny i kruchy, doskonale nadaje się do kanapek. Jest to również dobra propozycja na świąteczny stół. Polecam wszystkim którzy cenią sobie domowe, zdrowe i dietetyczne wędliny.
Składniki:
  • 1,2 kg schabu
  • 2 l wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
 
Wykonanie:
Schab umyć położyć na talerzu. Wodę, majonez i przyprawy wymieszać w garnku trzepaczką na jednolitą zawiesinę. Do gotowej zawiesiny wkładamy nasz schab i gotujemy na małym ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy schab 5 minut i wyłączamy gaz. Zostawiamy mięso pod przykrywką na dobę.
Następnego dnia robimy tak samo od momentu zagotowania gotujemy 5 minut i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mięso jest kruche i aromatyczne, polecam.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze