Zielony makaron
lutego 18, 2017
Córka miała ochotę na kolorowy makaron. Więc zabarwiłam ciasto zielonym jęczmieniem ma ładny kolor i dużo wartości odżywczych.
Doskonale pasuje jako dodatek do zupy czy drugiego dania.
Córce bardzo się podobał kolor :)
Taki kolorowy domowy makaron, jest dobrym pomysłem na urozmaicenie obiadu dla naszych pociech.
Składniki:
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. Młody jęczmień rozrabiamy z łyżka wody, dodajemy do mąki. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto na makaron. Następnie wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia na 10 -15 minut. Po tym czasie kroimy makaron. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 7 - 10 minut.
Składniki:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki zielonego jęczmienia
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. Młody jęczmień rozrabiamy z łyżka wody, dodajemy do mąki. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto na makaron. Następnie wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia na 10 -15 minut. Po tym czasie kroimy makaron. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 7 - 10 minut.
0 komentarze