Turecka zupa z soczewicy
lutego 18, 2017
Dzień dobry!
Dziś przepis na prostą turecką zupę. Ta zupa z soczewicy jest dość łagodna w smaku i przyprawia się ją dopiero na talerzu, bezpośrednio przed podaniem. W Turcji zupa tak jak u nas rozpoczyna posiłek, ale często podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach.
Ta wersja zupy z soczewicy zachwyciła mnie swoją lekkością i cytrynowym aromatem, przez co zyskuje świeży, lekki smak.
Składniki:
Dziś przepis na prostą turecką zupę. Ta zupa z soczewicy jest dość łagodna w smaku i przyprawia się ją dopiero na talerzu, bezpośrednio przed podaniem. W Turcji zupa tak jak u nas rozpoczyna posiłek, ale często podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach.
Ta wersja zupy z soczewicy zachwyciła mnie swoją lekkością i cytrynowym aromatem, przez co zyskuje świeży, lekki smak.
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka masła
- 1 liść kariffu
- sól
Wykonanie:
Masło topimy w garnku, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy zimny bulion. Dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kostkę marchew, solimy i gotujemy przez 40 minut. Gotową zupę podajemy z plasterkiem cytryny
Masło topimy w garnku, wsypujemy drobno posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. Następnie wlewamy zimny bulion. Dodajemy soczewicę i pokrojoną w drobną kostkę marchew, solimy i gotujemy przez 40 minut. Gotową zupę podajemy z plasterkiem cytryny
0 komentarze