Korzenna szynka z whisky i jabłkiem
stycznia 11, 2017Witam!
Kupiłam promocyjnie ładna szynkę wieprzową, chciałam ją zrobić w nietypowy sposób. Zależało mi na tym żeby danie miało ciekawy smak i było rozgrzewające. W końcu za oknami mroźna, śnieżna zima.
Po przeglądzie szafki na przyprawy, przyszedł mi do głowy pomysł na połączenia przyprawy piernikowej (przepis tutaj), whisky i jabłka.
Pewnie są tacy co marszczą się na samą myśl, ale mówię Wam wyszło pysznie.
Jako dodatek polecam karmelizowane młode marchewki i chipsy ziemniaczane.
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki whisky
Wykonanie:
Mięso i cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy przyprawy, trochę bulionu i dusimy do miękkości. Przed końcem gotowania oddajemy pokrojone w kostkę obrane jabłko i dwie łyżki whisky . Sos zageszczamy mąka ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku, podajemy z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze