Kompot z suszonych owoców

stycznia 11, 2017

 
Witam!
Kompot z suszu aromatyczny pachnący przyprawami napój. Traktowany trochę po macoszemu ponieważ robi się go tylko w Wigilię. Doskonale nadaje się do picia przez całą zimę. Przyprawy korzenne wspaniałe Was rozgrzeją a nutka pomarańczy poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień.
Składniki:
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 2 suszone gruszki
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska kory cynamonu
  • 8 goździków
  • 4 - 5  łyżek miodu
  • 2 litry wody
Wykonanie:
Owoce zalewamy wodą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie stawiamy na kuchenkę dodajemy przyprawy i pomarańcze pokrojoną w plastry. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, słodzimy. Następnie odstawiamy, żeby kompot naciągnął smakiem. Ja odstawiam na godzinę. Po tym czasie przecedzamy, przed podaniem podgrzewamy.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze