Kompot z suszonych owoców
stycznia 11, 2017
Witam!
Kompot z suszu aromatyczny pachnący przyprawami napój. Traktowany trochę po macoszemu ponieważ robi się go tylko w Wigilię. Doskonale nadaje się do picia przez całą zimę. Przyprawy korzenne wspaniałe Was rozgrzeją a nutka pomarańczy poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień.
Składniki:
Kompot z suszu aromatyczny pachnący przyprawami napój. Traktowany trochę po macoszemu ponieważ robi się go tylko w Wigilię. Doskonale nadaje się do picia przez całą zimę. Przyprawy korzenne wspaniałe Was rozgrzeją a nutka pomarańczy poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień.
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g wędzonych śliwek
- 2 suszone gruszki
- 3 łyżki rodzynek
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska kory cynamonu
- 8 goździków
- 4 - 5 łyżek miodu
- 2 litry wody
Wykonanie:
Owoce zalewamy wodą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie stawiamy na kuchenkę dodajemy przyprawy i pomarańcze pokrojoną w plastry. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, słodzimy. Następnie odstawiamy, żeby kompot naciągnął smakiem. Ja odstawiam na godzinę. Po tym czasie przecedzamy, przed podaniem podgrzewamy.
Smacznego.
Owoce zalewamy wodą i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie stawiamy na kuchenkę dodajemy przyprawy i pomarańcze pokrojoną w plastry. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, słodzimy. Następnie odstawiamy, żeby kompot naciągnął smakiem. Ja odstawiam na godzinę. Po tym czasie przecedzamy, przed podaniem podgrzewamy.
Smacznego.
0 komentarze