Przepis na pyzy idealne

stycznia 15, 2017

Cześć!
Pyzy teoretycznie proste danie, ale nie zawsze wychodzi jak trzeba. W szkole na praktykach robiłam je często. W domu długo nie robiłam ich wcale, bo wydawało mi się że to za dużo roboty.
Mąż przez kilka dni wspominał, żebym zrobiła pyzy z twarogiem, zgodziłem się bo jak to odmówić przystojniakowi :).
Z pomocą przyszedł jak zwykle zeszyt babci.
Składniki:
  • 600 g ziemniaków ugotowanych
  • 600 g ziemniaków surowych
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g  twarogu
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane przecisnij przez praskę, surowe zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij przez gazę, żeby pozbyć się całego płynu. Nie wylewaj soku z ziemniaków tylko odstaw go na bok, jak się ustoi zlej płyn z góry a skrobię zachowaj, dodasz ją do masy ziemniaczanej. Cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę podsmaż na oleju żeby miała złoty kolor.  Twaróg dopraw solą i pieprzem dodaj część podsmażonej cebuli, wymieszaj na jednolitą masę. Oba rodzaje ziemniaków włóż do miski, dodaj jajko trochę soli i mąkę ziemniaczaną oraz skrobię. Wyrób szybko gładkie ciasto. Do wrzątku włóż na próbę jedną pyzę jak się rozpada dodaj jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie próbę. Z ciasta utocz małe wałeczki podziel nożem na porcję, rozpłaszczaj w dłoni na środek układaj kuleczkę farszu i formuj okrągłe pyzy. Gotowe pyzy wrzucaj do wrzątku gotuj 3 - 4 minuty od zagotowania. Podawaj polane podsmażoną cebulką lub skwarkami.
Pyzy bardzo dobrze smakują na drugi dzień podsmażone z cebulką.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze