Domowa przyprawa do piernika
listopada 27, 2016
Witam!
W tym roku postanowiłam pierwszy raz zrobić przyprawę do piernika sama. Od rana ochoczo wzięłam się za produkcję. Cała kuchnia wypełniał się cudownym aromatem, już czuć święta :)
Jeżeli macie trochę czasu sami zróbcie mieszankę do piernika ta ze sklepu przeważnie jest marnej jakości. Mieszanka jest bardzo intensywna dlatego trzeba dodawać ją do ciasta z wyczuciem.
Składniki:
W tym roku postanowiłam pierwszy raz zrobić przyprawę do piernika sama. Od rana ochoczo wzięłam się za produkcję. Cała kuchnia wypełniał się cudownym aromatem, już czuć święta :)
Jeżeli macie trochę czasu sami zróbcie mieszankę do piernika ta ze sklepu przeważnie jest marnej jakości. Mieszanka jest bardzo intensywna dlatego trzeba dodawać ją do ciasta z wyczuciem.
Składniki:
- 10 płaskich łyżeczek cynamonu
- 4 płaskie łyżeczki imbiru
- 3 czubate łyżeczki ziaren kardamonu
- 4 g goździków
- 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 g ziela angielskiego
- 3 g pieprzu czarnego
- 2 g ziaren kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżka kakao naturalnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki rozdrobnić w moździerzu, można do tego celu użyć również młynka do kawy. Dokładnie wymieszać przełożyć do słoiczka.
Kakao dodajemy opcjonalnie, nie każdy lubi, więc od Was zależy czy je dodacie do swojej przyprawy. Od ilości kakao zalezy tez kolor naszego ciasta, wiec wybierajcie wedlug własnego uznania.
Miłego pieczenia.
Wszystkie składniki rozdrobnić w moździerzu, można do tego celu użyć również młynka do kawy. Dokładnie wymieszać przełożyć do słoiczka.
Kakao dodajemy opcjonalnie, nie każdy lubi, więc od Was zależy czy je dodacie do swojej przyprawy. Od ilości kakao zalezy tez kolor naszego ciasta, wiec wybierajcie wedlug własnego uznania.
Miłego pieczenia.
0 komentarze