Maślane bułeczki z mąki kukurydzianej
listopada 27, 2016
Witam!
Ostatnio kupiłam mąkę kukurydzianą do naleśników. Zostało mi jej w szafce więc postanowiłam ją wykorzystać. Od koleżanki która ma dziecko z celiakią dostałam przepis na szybkie i proste do wykonania bułeczki maślane.
Składniki :
Ostatnio kupiłam mąkę kukurydzianą do naleśników. Zostało mi jej w szafce więc postanowiłam ją wykorzystać. Od koleżanki która ma dziecko z celiakią dostałam przepis na szybkie i proste do wykonania bułeczki maślane.
Składniki :
- 50 g mąki kukurydzianej
- 4 g drożdży
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- sól
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do nich masło, śmietanę, drożdże i mąkę. Zagnieść bułeczki. Po uformowaniu odstawić na 10- 15 minut w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną rosnąć. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut na złoty kolor.
Bułeczki można polukrować.
Smacznego
Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do nich masło, śmietanę, drożdże i mąkę. Zagnieść bułeczki. Po uformowaniu odstawić na 10- 15 minut w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną rosnąć. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut na złoty kolor.
Bułeczki można polukrować.
Smacznego
3 komentarze
Hmmmm, chyba pomyła w proporcjach : 50g maki i kostka masła?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa sam widok już ślinka cieknie i na pewno takie bułeczki maślane są przepyszne. Robiłam ostatnio właśnie takie, ale z przepisów od https://basiazsercem.pl/ i nadal nie mogę zapomnieć tego maślanego smaku. Bułeczki rozpływają się w ustach w szczególności gdy jeszcze są ciepłe. Dzieciaki za nimi wręcz szaleją.
OdpowiedzUsuń