Marynowana ciecierzyca
listopada 27, 2016
Przeglądając przepisy w moich licznych książkach trafiłam na ciekawy przepis, na marynatę. Postanowiłam użyć ją do warzyw strączkowych. Ta marynata pasuje do ciecierzycy, białej lub czerwonej fasoli, bobu. Warzywa w marynacie mają bardzo ciekawy smak i są doskonałym dodatkiem do dań.
Do przepisu lepiej samemu ugotować ciecierzycę lub fasolę bo taka z puszki ma gorszy smak.
Składniki :
Do przepisu lepiej samemu ugotować ciecierzycę lub fasolę bo taka z puszki ma gorszy smak.
Składniki :
- 4 pomidory lub puszka pomidorów krojonych
- 2 szarlotki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz , koperek
- 100 ml octu balsamicznego
- 500 g ugotowanej ciecierzycy lub białej fasoli (około 200 g suchej)
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Szarlotki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić szalotki i czosnek, dodać pomidory i krótko poddusić. Sos pomidorowy doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, a następnie schłodzić. Umyć koperek, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do pomidorów ocet balsamiczny i koper dokładnie wymieszać. Ugotowaną ciecierzycę włożyć do marynaty i marnować około 4 godzin.
Smacznego
0 komentarze