Płotki w zalewie octowej
listopada 14, 2016
Witajcie!
Nasz wujek zapalony wędkarz przyniósł nam wiaderko małych płotek. Po oczyszczeniu postanowiłam zrobić je w zalewie octowej. Tak przygotowane rybki są doskonałą przekaską na imprezę.
Składniki:
Nasz wujek zapalony wędkarz przyniósł nam wiaderko małych płotek. Po oczyszczeniu postanowiłam zrobić je w zalewie octowej. Tak przygotowane rybki są doskonałą przekaską na imprezę.
Składniki:
- 2 kg małych płotek
- mąka
- olej do smażenia
- 3 cebule
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Oczyszczone rybki przyprawić solą i pieprzem, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy mamy usmażone rybki robimy zalewę. W garnku gotujemy ocet, wodę, przyprawy i pokrojoną w krążki cebulę. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem, cukrem i dodajemy 2 łyżki koncentratu. Rybki układamy w słoikach zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce żeby mięso ryby przeszło zalewą i ości zmiękły.
Podajemy ze świeżym chlebem.
Smacznego.
Oczyszczone rybki przyprawić solą i pieprzem, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gdy mamy usmażone rybki robimy zalewę. W garnku gotujemy ocet, wodę, przyprawy i pokrojoną w krążki cebulę. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem, cukrem i dodajemy 2 łyżki koncentratu. Rybki układamy w słoikach zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce żeby mięso ryby przeszło zalewą i ości zmiękły.
Podajemy ze świeżym chlebem.
Smacznego.
1 komentarze
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń