Domowy rosół

listopada 01, 2016

 
Witam!
Dziś przepis na znany wszystkim domowy rosół. Bez niego nie ma niedzielnego obiadu, czy przyjęcia. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Wzmacnia w chorobie, rozgrzewa w chłodne dni. Pomaga przetrwać kaca. Najlepiej smakuje ze zrobionym przez siebie makaronem lub polentą.
Składniki:
  • 1 kura
  • 1 pora
  • 1 seler
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • liście lubczyku, ziele angielskie, liść laurowy, sól,  pieprz
 
 
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kurę dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, solimy i stawiamy na gaz. Gotujemy na dużym ogniu do momentu aż nie pojawi się piana. Wtedy zmniejszamy gaz i całą powstałą "szumę" dokładnie ściągamy łyżka. Gdy już pozbędziemy się piany wrzucamy warzywa, przyprawy i przypaloną na gazie cebulkę. Gotujemy na wolnym ogniu, rosół musi "mrugać" bo jak się mocno gotuję staje się mentny. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je z rosołu. Powstały wywar przecedzamy przez drobne sitko. Jeżeli ilość płynu jest za mała dolewamy przegotowanej wody. Przyprawiamy do smaku. I pyszny domowy rosół gotowy.

Zobacz jeszcze.

1 komentarze

  1. szczególnie będąc w innym kaju tęskie za domowym rosołkiem, właśne takim :)

    OdpowiedzUsuń