Nasze sobotnie pieczenie czyli muffinki na słodko i słono
listopada 06, 2016Witam!
Jakiś czas temu pokazałam córce jak się robi muffinki. Tak jej się spodobało ich pieczenie że co weekend obowiązkowo znajdują się na naszym stole. Dla mnie i córeczki są muffinki słodkie a dla taty muffinki słone. Polecam wszystkim mamom pieczenie z pociechami to wspaniała zabawa.
Skadniki na słodkie muffinki :
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 250 ml jogurtu lub maślanki
- 100 g cukru
- 75 ml oleju
- 250 g dodatków według upodobań bakalie, owoce świeże lub mrożone
Według tego przepisu robimy też muffinki na słono. Wtedy dajemy:
- 2 łyżeczki soli (zamiast cukru)
- zioła suszone lub świeże
- 200 g szynki, startego sera żółtego, podsmażonych warzyw lub innych dodatków
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do blaszki na muffiny powkładać papilotki lub jak ich nie ma wysmarować tłuszczem.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka, jogurt, cukier i olej utrzeć dodać owoce i mąkę z proszkiem. Szybko wymieszać, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec 20- 25 minut. Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w formie, aby mogły wystygnąć.
Życzę powodzenia i dobrej zabawy podczas pieczenia i jedzenia :)
0 komentarze