Przepis na domowy makaron
października 25, 2016
Witajcie!
Dziś światowy dzień makaronu. Z tej okazji dodaję przepis na nasz ulubiony domowy makaron. Prawdziwy jajeczny taki jak robiły moja babcia i mama. Najlepiej smakuje z rosołem i zupą pomidorową.
Z podanych proporcji po ugotowaniu wychodzi 600 g makaronu.
Składniki:
Dziś światowy dzień makaronu. Z tej okazji dodaję przepis na nasz ulubiony domowy makaron. Prawdziwy jajeczny taki jak robiły moja babcia i mama. Najlepiej smakuje z rosołem i zupą pomidorową.
Z podanych proporcji po ugotowaniu wychodzi 600 g makaronu.
Składniki:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- sól
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy dosyć twarde ciasto.
Dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy cieniutki placek. Zostawiamy do wyschnięcia na 10 minut. Gdy placki są już suche kroimy je na paski posypujemy delikatnie mąka i układamy jeden na drugim. Ostrym nożem kroimy nitki lub grubszą krajankę. Gotowy makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 - 7 minut.
Smacznego!
Ze wszystkich składników zagniatamy dosyć twarde ciasto.
Dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy cieniutki placek. Zostawiamy do wyschnięcia na 10 minut. Gdy placki są już suche kroimy je na paski posypujemy delikatnie mąka i układamy jeden na drugim. Ostrym nożem kroimy nitki lub grubszą krajankę. Gotowy makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 - 7 minut.
Smacznego!
0 komentarze