Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska
lipca 23, 2016
Witam!
Już jakiś czas temu czytałam o koreańskiej kiszonej kapuście pekińskiej która jest dodatkiem do wszystkiego. Postanowiłam sama spróbować jak smakuje i czy przypadnie rodzinie do gustu. Pierwsza kapusta wyszła bardzo ostra. Dopiero druga próba była udana. Smak ciekawy bardzo dobry dodatek do obiadu zamiast zwykłej surówki.
Skladniki:
Już jakiś czas temu czytałam o koreańskiej kiszonej kapuście pekińskiej która jest dodatkiem do wszystkiego. Postanowiłam sama spróbować jak smakuje i czy przypadnie rodzinie do gustu. Pierwsza kapusta wyszła bardzo ostra. Dopiero druga próba była udana. Smak ciekawy bardzo dobry dodatek do obiadu zamiast zwykłej surówki.
Skladniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 1/4 szklanki soli morskiej
- 2 pełne łyżki pasty kochuchang - koreańskiej pasty paprykowej
- 1 łyżka czosnku przecisnietego przez praskę (2 - 3 ząbki)
- 1 łyżka utartego imbiru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
- 1/2 utartego jabłka
- 2 marchewki
- 2 zielone cebulki albo cebule zwykłe
Pastę kochuchang zastąpiłam 3 łyżkami papryki słodkiej i 1 płaską łyżeczką chilli. Do tego 3 łyżki ciepłej wody i to wymieszane na pastę.
Wykonanie:
Kapustę przekrajamy na pół i myjemy. Następnie kroimy w średnie kwadraty. Sól rozpuszczamy w 2 szklankach wody i zalewamy kapustę. Zostawiamy w solance na 3 godziny. Z podanych przypraw robimy pastę do nacierania kapusty. Cebulę, jabłko i marchew szykujemy. Kapustę płuczemy z solanki, czekamy aż dobrze obcinanie mieszamy z dodatkami i przyprawami. Pakujemy do słoika i zostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Po tygodniu kimchi jest gotowe. Można je przechowywać w lodówce do pól roku.
Kapustę przekrajamy na pół i myjemy. Następnie kroimy w średnie kwadraty. Sól rozpuszczamy w 2 szklankach wody i zalewamy kapustę. Zostawiamy w solance na 3 godziny. Z podanych przypraw robimy pastę do nacierania kapusty. Cebulę, jabłko i marchew szykujemy. Kapustę płuczemy z solanki, czekamy aż dobrze obcinanie mieszamy z dodatkami i przyprawami. Pakujemy do słoika i zostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Po tygodniu kimchi jest gotowe. Można je przechowywać w lodówce do pól roku.
1 komentarze
Właśnie zabieramy się do roboty :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy pewni, ze będzie pyszne!