Sałatka z bobu i boczku wędzonego na ciepło
lipca 10, 2016Witajcie!
Dziś zabrałam pierwszy bób w tym sezonie. Postanowiłam przyrządzić z niego sałatkę na ciepło z boczkiem ,oliwą i natką pietruszki. Wyszło pysznie i zdrowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki:
- 1 kilogram bobu
- 20 gr boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Wyłuskany bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przepłukujemy zimna wodą i ściągamy skórki. Boczek kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na małej ilości oliwy. Gdy się przyrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wcześniej obrany bób. Delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy obficie natką pietruszki.
Smacznego.
0 komentarze