Sałatka z bobu i boczku wędzonego na ciepło

lipca 10, 2016

 
Witajcie!
Dziś zabrałam pierwszy bób w tym sezonie. Postanowiłam przyrządzić z niego sałatkę na ciepło z boczkiem ,oliwą i natką pietruszki. Wyszło pysznie i zdrowo. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki:
  • 1 kilogram bobu
  • 20 gr boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
 
Wykonanie:
Wyłuskany bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przepłukujemy zimna wodą i ściągamy skórki. Boczek kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na małej ilości oliwy. Gdy się przyrumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wcześniej obrany bób. Delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy obficie natką pietruszki.
Smacznego.

Zobacz jeszcze.

0 komentarze